Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ligging auto op de weg bij heen en weer sturen

Vraag gesteld door op 25 oktober 2020

De afgelopen weken heb ik een proefrit gemaakt in 3 verschillende occasions. Tijdens zo'n rit test ik de ligging op de weg door o.a. op een rechts stuk weg het stuur een aantal maal heen en weer te bewegen. Bij auto 1 reageerde de auto niet opvallend, bij auto 2 ging de auto veel heen en weer, en bij auto 3 begon de auto zelfs heen en weer te schommelen. Ik vraag mij af wat is normaal, wanneer is er sprake van een afwijkende reactie van de auto bij bovengenoemde test. Ik hoop dat u mij hier iets meer over kan vertellen, zodat ik uw info mee kan nemen bij de aankoop van een nieuwe occasion.  
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt wat een normale reactie is van een auto bij de door u uitgevoerde test. 

Auto's kunnen verschillend reageren op stuurbewegingen. Dat hangt van een groot aantal factoren af. Elke auto heeft van 'huis uit' een bepaalde afstemming van vering en demping meegekregen. Daarin moet de fabrikant keuzes maken. Een heel soepele vering en demping geeft veel veercomfort, maar de auto zal minder 'strak' op de weg liggen. Dat is een kwestie van smaak.

Een fabrikant probeert zijn auto's zo te maken dat ze bij hun doelgroep in de smaak vallen. Verder zal een auto met een hoog liggend zwaartepunt meer bewegen dan een lage auto.
Bij nieuwe auto's zitten er al verschillen in de beweging die een auto maakt bij koerswisselingen, bij gebruikte auto's zijn die groter omdat er sprake kan zijn van slijtage aan schokdempers. Ook het soort banden, de bandenmaat en de bandenspanning hebben invloed op het weggedrag van een auto.