Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling is niet te ontluchten

Vraag gesteld door J. Alards op 31 oktober 2020

Lancia Ipsylon 1.4  16V 2007. Koppeling zat bijna onderin en ging steeds verder naar beneden. Nergens was/is er lekkage te zien. Nemer cilinder gedemonteerd, kwam bijna geen olie uit. Weer gemonteerd.. Oliepotje was/is vol.. Via onluchtingsnippel nemer cilindermet enige druk (fietsenpomp) geprobeerd te vullen, maar lukte niet, daarna via speciale deksel met vol oliepotje weer druk er op gezet. Uit ontluchtingsnippel nemer cilinder 100 cl olie opgevangen, Daarna ontluchting gesloten, maar heb nog steeds geen druk op pedaal. Wat doe ik hier fout?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het koppelingspedaal van uw Lancia Ypsilon is steeds verder naar onderen gezakt. Ondanks verschillende keren ontluchten heeft u nog steeds geen druk op het pedaal.

Er is geen sprake van uitwendige lekkage of gezakt remvloeistofpeil. Het is om die reden dan ook niet aannemelijk dat er lucht in de hydraulische bediening is terecht gekomen. Maar het kan heel goed zijn dat de hoofkoppelingscilinder inwendig als het ware geen druk meer kan opbouwen. Dus simpel gezegd een inwendige lekkage zoals je bij een kapotte fietspomp óók geen band kunt oppompen. Dus ik denk dat u het echt in de hoofd- of hulpkoppelingscilinder moet zoeken.

Gelukkig zijn deze cilinders op de universele markt rond de 30-40 euro per stuk en is het de gok nog waard voor de één of de andere te kiezen. Ik gok op de hoofdcilinder, want lucht in het systeem lijkt me inmiddels wel uitgesloten.