Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kinderstoelen

Vraag gesteld door A. Damen op 28 oktober 2020

Mag ik isofix stoelen monteren op de voorbank van een bus met dubbele cabine?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u een Isofix kinderstoeltje óók op de voorbank van een bus met dubbele cabine kunt plaatsen.

De meeste op de markt verkrijgbare Isofix autostoeltjes hebben naast een voertuigspecifieke goedkeuring ook een universele goedkeuring voor bevestiging met autogordels. Hiermee is het mogelijk het zitje in bijvoorbeeld de tweede auto of de auto van opa en oma met gordels te bevestigen maar ook in uw geval op de voorbank van de bus. Hoe dit moet staat in de bedieningshandleiding van het autostoeltje.

Maar let op: er zijn ook zitjes die alleen met Isofix bevestigd kunnen worden. Dit geldt, met een enkele uitzondering, voor ‘i-Size’ goedgekeurde zitjes. Babystoeltjes die je op een i-Sizebasis klikt, kun je vaak ook zonder basis met de autogordel bevestigen. Daarnaast zijn er ook enkele zitjes met een ECE-R44 goedkeuring die niet met de gordel bevestigd kunnen worden, zoals de Chicco Oasys 1 Isofix en de Römer Trifix.

Bij kinderen tot 12 jaar kan het raadzaam zijn de airbag uit te schakelen omdat zij soms nog niet de juiste lichaamslengte voor de airbag. Kan de airbag niet uit, zet dan de autostoel of in uw geval de voorbank, zo ver mogelijk naar achteren wanneer de zitpositie van het kind ook t.h.v. een airbag is.