Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keuze jonge tweedehands personenbestelwagen (benzine)

Vraag gesteld door op 24 oktober 2020

Goedendag, na een lange zoektocht naar een jonge tweedehands personenbestelwagen op benzine, resteren nog drie opties:
a) Ford Tourneo Connect, 1.0 EcoBoost handgeschakeld, bouwjaar 2015 met ca. 50.000km
b) Renault Kangoo Family, 1.2 TCe automaat, bouwjaar 2018 met ca. 50.000km
c) VW Caddy combi, 1.4 TSI automaat, bouwjaar 2015/2016 met ca. 100.000km

Ik wil er zo'n 5 jaar mee kunnen rijden, totaal 100.000 a 125.000 km (ik rijd nml. 20 tot 25 duizend km per jaar). Ik rijd ca. de helft van de km's in Nederland (mix van snelweg en wat stad) en de andere helft naar en in de Alpen, bij temperaturen tussen minus 20 Celsius en plus 40 Celsius.

Welke van deze opties lijkt u het meest/minst geschikt voor het genoemde gebruik? Ik wil graag zonder al te veel gedoe rijden, dus het gaat me vooral om betrouwbaarheid. Maar mogelijk zijn er andere belangrijke punten die ik over het hoofd zie (de Ford blijkt nml. niet zo goed op de motor af te remmen in de bergen).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een selectie gemaakt van drie geschikte personenbestelwagens en u vraagt wat de beste keuze is op basis van uw gebruik.

Betrouwbaarheid is voor u het belangrijkste criterium en dan hebben de Ford en de VW toch op papier de beste cijfers. De VW Caddy heeft weliswaar een hogere kilometrage, maar een ton extra op de teller erbij rijden is wat mij betreft technisch zonder noemenswaardige gebreken gewoon haalbaar.

Een belangrijk verschil met de Ford is dat de Ecoboost een driecilinder is met als het goed is 100 pk, terwijl de 1.4 TSI een viercilinder is met als het goed is 25 pk meer en ook meer trekkracht. Met name met een blik gericht op het gebruik in de Alpen, heeft de Caddy net wat meer spierballen. Niets ten nadele van de Ford, maar de Caddy wint het wat dat betreft op punten en is overall de beste keuze.