Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik diesel auto's in EU beperkt?

Vraag gesteld door M. van de Stadt op 25 oktober 2020

Ik overweeg een dieselcamper te kopen. Wat zijn de laatste uitstoot vereisen en zijn die overal in de EU toegelaten?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U overweegt een dieselcamper te kopen. U vraagt wat de laatste uitstoot vereisen zijn en of die overal in de EU toegelaten worden?

Euro 6d is de meest recente emissienorm. Bij de nieuwe dieselmotoren (ook Euro 6c en 6d-TEMP) is de uitstoot van fijnstof en stikstofoxide zeer gering. Wat dat betreft treft u óók met de moderne euro 6 diesel (zonder toevoeging) een zeer schone bedrijfswagen en zie ik vooralsnog geen gebruiksbeperkingen waar u mogelijk in de nabije toekomst mee wordt geconfronteerd.

De moderne bedrijfswagen diesel van nu heeft nog ruim voldoende bestaansrecht om nog moeiteloos en zonder milieu gerelateerde hindernissen te mogen rijden in het stedelijk gebied. Wellicht klinkt dat wat tegenstrijdig gezien de negatieve status waarmee diesel te kampen heeft. Maar ik wil vooral benadrukken dat dit geldt voor de oudere generatie met een beduidend hogere uitstoot aan NOx en fijnstof. Diesel is en blijft voorlopig nog voor bedrijfsmatig gebruik een verantwoorde keuze zonder passend alternatief. Dat geldt ook voor een diesel van de generatie Euro 6.