Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische auto

Vraag gesteld door op 25 oktober 2020

Sinds 4 maanden en 3000 km verder geeft onze seat Mii aan dat we maar 210 km kunnen rijden met een volle lading van de accu.
Wij hebben hem gekocht (nieuw) met een bereik van 250 km.
Deze vraag heb ik bij de dealer weggelegt maar die vind het geen probleem dat onze accu al 16 % minder is. Ik vind dit wel zorgwekkend. Straks is onze accu na 2 jaar afgeschreven
Wat is jullie oordeel ?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de actieradius van een Seat Mii Electric. U maakt zich zorgen over de slijtage van de accu. De actieradius zoals die wordt weergegeven op het schermpje in de auto is volgens het instructieboekje de geschatte afstand in km die nog kan worden afgelegd met de huidige capaciteit van de accu wordt aangegeven, indien dezelfde rijstijl wordt aangehouden. De berekening vindt plaats op basis van het huidige energieverbruik en andere factoren.

Bij een actieradius van 16% minder dan voorheen betekent het niet dat de accu ook 16% minder is geworden, omdat rijstijl en het huidige energieverbruik in de berekening is meegenomen. De toestand van de accu moet op een andere manier worden gemeten. 

Uw zorg over slijtage van de accu kan ik hopelijk wegnemen door te citeren uit het instructieboekje:
"Op de hoogspanningsaccu van uw auto zit garantie van 8 jaar of 160.000 km, hetgeen het eerst komt, voor elk defect van het materiaal of de afwerking. De daling van de capaciteit van de accu in de loop van de tijd houdt verband met de component zelf en vormt geen defect vanuit het standpunt van de garantie, op voorwaarde dat die waarde niet onder 70% van de nuttige capaciteit valt voordat 8 jaar of 160.000 km voorbij zijn, hetgeen het eerst komt."