Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbaarheid Fiat 1.3 Multijet distributieketting

Vraag gesteld door J. de Jong op 22 oktober 2020

Kan een mooie Fiat Doblo 1.3 MJ L1H! SX bwjr 2016 met een lage kilometerstand 55.000 aanschaffen. Nu lees ik op internet over problemen met de ketting? zijn deze waar?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de distributieketting van uw Fiat Doblo 1.3 Multijet Diesel.

De betreffende dieselmotor heeft inderdaad de reputatie van distributieketting problemen. Een vervangingstermijn wordt formeel niet opgegeven, maar de motorische gevolgen kunnen fors zijn wanneer de ketting het begeeft. Wat kilometrage betreft komen de meeste problemen ergens tussen de 150.000-200.000 km voor en begeeft de betreffende Doblo nog niet in de risicovolle fase. We komen niet tegen dat er sprake is van een gemodificeerde distributie of een verbeterde versie vanaf een zeker bouwjaar.
 
Het soort gebruik schijnt ook een rol te spelen. Vaak bij korte ritjes blijkt het slijtage proces ook in een rapper tempo toe te nemen, net als uitgesteld onderhoud. Ik kan uiteraard geen voorspelling doen hoe lang u safe met deze ketting vooruit kunt. Maar de internet berichten zijn wel gerelateerd klachten en ervaringen vanuit de praktijk die je niet als incidenteel kunt beschouwen.