Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden in plaats van all-seasonbanden

Vraag gesteld door op 14 oktober 2020

Ik heb vandaag een Toyota Yaris Hybrid gekocht 2018 15.000 km. Bij een erkende Toyota dealer. Er zouden all-seasonbanden op zitten maar bij nadere inspectie thuis ik heb er geen verstand van, heb ik op het internet gezien dat er twee winterbanden op zitten Dayton DW510 175/65/R15 aan de achterkant. Voor Goodrich g-Grip all-season 175/65 R 15. Mag dat en kan dat?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw twee jaar oude Toyota Yaris is onlangs afgeleverd, echter niet met de rondom beloofde all-seasonbanden maar met slechts twee exemplaren en twee winterbanden van het genoemde merk.
 
Laat ik ten eerste melden dat het niet verboden is om met een dergelijke combinatie te rijden. Maar het zijn niet de banden die u zijn toegezegd en wat betreft deze mix van banden meld ik u het volgende.

Verschillende banden met verschillende eigenschappen levert door verschillende niveau’s van grip (voor/achter of links/rechts) onvoorspelbaar weggedrag op. Ook de niet aangedreven wielen hebben namelijk een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in (zijdelingse) grip tussen aangedreven en niet-aangedreven wielen zal de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen. Dit geldt ook voor andere combinaties zoals winterbanden met all-seasonbanden of zomerbanden met all-seasonbanden. 

Dus los van wat er is afgesproken, is dit voor een Toyota dealer een professioneel onwaardige keuze. U moet hier zeker mee terug en het bedrijf houden aan de toezegging dat er all-seasonbanden onder zitten. En dat zijn er géén twee maar vier.