Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden met reservewiel

Vraag gesteld door S.B.J. Miltenburg op 14 oktober 2020

Afgelopen maandag was mijn achterband lek. Deze heb ik vervangen door mijn reservewiel. Nu mag je met deze band maar 80 op de snelweg. Ikzelf heb dit als redelijk gevaarlijk ervaren. Ik heb 2 ochtenden om half 7 over de snelweg gereden met 80 km per uur en kreeg de indruk dat andere automobilisten zich ergerden aan mijn snelheid. Ze kunnen immers niet zien dat ik met een reservewiel rijd.

Is er niet een of ander bordje, dat je achter het achterraam kan hangen om overig verkeer te laten zien dat je 80 rijdt ivm een reservewiel? Dit zou in mijn ogen veiliger zijn voor de bestuurder en meer begrip kunnen opleveren door andere weggebruikers.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft onlangs de lekke band vervangen voor een noodwiel met een snelheidsbeperking van maximaal 80 km/u. U heeft dit ervaren als best gevaarlijk gezien ook de reacties van de medeweggebruikers. U vraagt of er een bordje of andere manier van waarschuwing bestaat om anderen daarop te attenderen.

Dat is er niet en vanuit de praktijk horen we geen soortgelijke berichten met een dergelijk verzoek. Ik denk dat de ontstane situatie toch ook deels te maken heeft met de wijze waarop u het noodwiel heeft gebruikt. Ik wil benadrukken dat een dergelijk thuiskomertje vooral bedoeld is om bij pech weer snel mogelijk mobiel te zijn en op een zo kort mogelijke termijn er weer één origineel wiel onder te krijgen. In deze situatie is een korte afstand overbruggen op de snelweg niet per definitie een probleem maar wel met de bedoeling een bandenreparatie zo snel mogelijk te laten uitvoeren. Uiteindelijk heeft dit wiel ook tal van andere beperkingen en is het eigenlijk ook niet verstandig om een andere rit te maken dan met gepaste snelheid naar huis of garage.

En misschien is het vermijden van de snelweg indien mogelijk dan ook een veiliger overweging omdat bij enigszins druk verkeer het snelheidsverschil dan wel heel nadrukkelijk is. Er geldt weliswaar geen minimumsnelheid voor wegverkeer maar als u te langzaam rijdt, kunt u wel het overige verkeer hinderen of in gevaar brengen. U kunt daar zelfs een boete voor krijgen. Dan zal een dergelijk bordje of andere aanduiding niet de oplossing zijn.