Naar artikel

Rijden met aanhangwagen op Frans kenteken

Vraag gesteld door op 12 oktober 2020

Ik wil een boot kopen in Frankrijk met trailer. Deze trailer heeft een Frans kenteken. Mag ik met een Nederlandse auto deze trailer mee naar Nederland rijden? Eenmaal in Nederland, hoe lang kan ik er nog mee rijden voordat deze naar de RDW moet voor een Nederlands kentekenplaat? Ik krijg het kentekenbewijs mee, die staat dan nog op naam van een Fransman (de verkoper).

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of u met een Frans gekentekende boottrailer aan uw Nederlands gekentekende auto vanuit Frankrijk naar Nederland mag rijden.

Dit is toegestaan. De trailer valt onder de Nederlandse verzekering van het trekkend voertuig. Deze geldt echter alleen als de trailer ook is aangekoppeld. U kunt dus met de Franse platen op de trailer naar huis rijden maar dus wel bij voorkeur ook met de betreffende kentekenpapieren.

In zo'n situatie van aanschaf is het wel verstandig iets van een koopcontract te hebben. Om te voorkomen dat een dienstdoende agent onderweg zou kunnen vermoeden dat het om diefstal gaat.

De RDW schrijft op haar site verder over het kentekenbewijs: “Rijdt u met het voertuig voorzien van de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar de RDW? Dan moet u er rekening mee houden dat de RDW wettelijk verplicht is om het buitenlandse kentekenbewijs in te nemen. U mag dan nadat u bij de RDW bent geweest, niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden, omdat u niet meer in het bezit bent van een geldig kentekenbewijs. In dit geval kunt u een gratis eendagskenteken aanvragen bij de RDW. Dit eendagskenteken is alleen geldig op de dag van de keuring.

Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs kunt u het voertuig (weer) gebruiken. Een voorwaarde is wel dat u ook moet voldoen aan de overige verplichtingen die horen bij het hebben van een voertuig. Meer informatie over het importeren van een aanhanger, trailer of caravan vindt u op de website van de RDW.