Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Personenauto aanhouden of verkopen?

Vraag gesteld door op 17 oktober 2020

Ik heb een camper Hymer Streetcar (busje) uit 2011, km-stand 167000, en een VW up benzine uit 2015, km 77300. Met beide reis ik dus ca 19000 per jaar. Ik denk erover om de VW weg te doen en niet te vervangen. Zo'n VW up kost 2de hands momenteel een krappe 8000 eu, maar dat krijg ik natuurlijk niet voor. Daardoor krijg ik meerkosten aan de camper (die ik volgend jaar wil inruilen, maar voor deze vraag is dat niet relevant). Weegt het financiële nadeel daarvan op tegen het voordeel van maar één auto te hebben? Voor het gemak zou ik de VW liever houden, maar wat kost deze luxe?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt uw VW Up! weg te doen en deze kilometers ook met de camper te gaan verrichten. U vraagt zich af of dat financieel wel voldoende lonend is. 

Ik kan daar wel een grof rekensommetje op loslaten. Wanneer u die 19.000 km extra met de camper gaat rijden dan denk ik aan extra brandstofkosten van ongeveer zo'n 700 euro. Daar staat wel tegenover het wegvallen van de motorrijtuigenbelasting van 252 euro per jaar en de verzekeringspremie die u ongetwijfeld wel in uw hoofd heeft.

Een andere kostenpost is de afschrijving van de Up! Als u een jaar verder bent met 19.000 km extra op de teller zal dat toch bij benadering een waardevermindering opleveren van ruim 1000 euro. Natuurlijk gaan bepaalde kosten voor de camper wel wat omhoog maar volgend jaar inruilen kan mogelijk voor de camper weleens een zeer aantrekkelijke waarde opleveren. In ieder geval hebben het afgelopen half jaar gezien dat de gebruikte camperprijzen fors omhoog gegaan zijn. Dus de Up! nu wegdoen wanneer voor die betreffende kilometers de camper verder prima volstaat, maakt de autokosten in het geheel onderaan de streep wel wat gunstiger.