Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ochtendhumeur koppeling

Vraag gesteld door W. van Scheppingen op 16 oktober 2020

Onze i20 van 2015 1.2 HP 84pk heeft een humeurige koppeling in de ochtend. De auto stuitert/hopt bij normaal wegrijden uit parkeervak. Alleen puur op de koppeling wegrijden of met ruim 2000tpm maakt het acceptabel. Na 3x optrekken verdwijnt het probleem en is de koppeling de heel prettig in gebruik. Garage kan van buitenaf niets vinden, koppeling is functioneel 100% en men zegt dat sommige koppelingsplaten wat vochtvorming kunnen krijgen. (?).

Wat is uw gedachte hierbij en mogelijke oplossing?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat uw Hyundai I20 een koppeling heeft die bibberend aangrijpt. Na drie keer zo te zijn weggereden is het euvel weer over. U vraagt naar mijn gedachte en een mogelijke oplossing. 

Het kan inderdaad zijn dat na een nacht stilstand het frictiemateriaal van de koppelingsplaat mogelijk wat vocht uit de omgeving onttrekt en dat bij het wegrijden het contact tussen de koppelingsplaat en het vliegwiel niet optimaal is. De plaat slipt dan voor hele korte momenten nét even door, waardoor je een stuitterig effect van wegrijden krijgt. Dat verschijnsel kan ook optreden wanneer er door een olielekkage de koppeling wat vettig is geworden. Meestal zijn daar van buitenaf wel wat vettige sporen van zichtbaar en sluit ik dat wel als mogelijke oorzaak uit, omdat het verschijnsel dan ook meestal permanent aanwezig is.

Los van deze mogelijke technische verklaring is de vraag denk ik ook wat u er verder dan mee kan of moet doen. formeel heeft u vijf jaar garantie op deze auto. Ik weet niet of dit euvel al binnen de garantietermijn bij de dealer kenbaar is gemaakt maar ik wil het toch wel als gebrek kenmerken.

Ik begrijp dat u heel duidelijk bij het wegrijden moet anticiperen met gas en koppeling om die eerste drie keer nog acceptabel te krijgen. U heeft min of meer zelf een gebruiksaanwijzing gevonden door met ruim 2000 toeren weg te rijden. Dan ben ik toch van mening dat er sprake is van een gebrek en dat u een beroep moet kunnen doen op garantie. Dit is géén gebruikersslijtage en denk ik dat u bij de dealer toch maar moet aangeven dat u van dit verschijnsel af wilt.