Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keuze winterband+velg, winterband, all-weather

Vraag gesteld door H.J.J.M. Brokers op 14 oktober 2020

Binnenkort krijgen wij onze Kia e-Soul. Aangezien we nog wel eens door Duitsland rijden, zijn winterbanden/all-weather banden wel een must.

Eigenlijk kan ik kiezen uit drie opties:

  1. Originele velg behouden, en bij elke wissel de banden laten overzetten (voordeel: aerodynamische velgen blijven behouden, nadeel  frequent overzetten misschien slecht voor de band?);
  2. Winterband+velg aanschaffen (nadeel, je levert misschien iets range in vanwege het gemis van de aerodynamische velg);
  3. All-weather banden laten instaleren. Nadeel is misschien dat zo'n all-weather band net op alles een beetje inlevert.


Wat zou jullie advies zijn? Dacht eerst kostentechnisch dat all-weather het goedkoopste is, maar die slijten harder waardoor je eerder moet wisselen. Velg+band is goedkoper voor de montage, maar het scheelt maar een paar tientjes over een looptijd van een paar jaar.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over 3 mogelijke opties om uw Kia e-Soul van winter- of all-seasonbanden te voorzien.

Ik begrijp het dilemma. Voor elk van de genoemde opties valt wel wat te zeggen. Maar de voorkeur gaat wat mij betreft toch wel nadrukkelijk uit naar het blijven voeren van de originele velgen. Deze horen bij de auto en maken onderdeel uit van het gehele concept. Niet dat de rijwindweerstand spectaculair gaat toenemen, maar ik vind dat méér dan bij ''gewone'' auto's, deze elektrisch aangedreven Kia wat dat betreft moet blijven zoals deze is afgeleverd.

Het volgende dilemma is dan de bandenkeuze. Met goede all-seasons heeft u praktisch gezien een voordeel van niet meer te hoeven wisselen én het de- en monteren van de band met balanceren dat twee keer per jaar toch echt wel meer kost dan een paar tientjes. Maar wanneer ik niet naar uw portemonnee zou hoeven te kijken zou een set zomer- en winterbanden om de huidige velgen de beste keuze zijn omdat u dan de banden heeft die de beste prestaties leveren in de zomer én in de winter.

Een goede all-seasonband kan best een verantwoord alternatief zijn wanneer het gebruik vooral plaatsvindt onder milde omstandigheden. Dus niet al te hete zomers en zachte winters. Ik heb natuurlijk geen volledig beeld van uw praktijkgebruik maar wanneer uw Duitse kilometers zeker ook mogelijk plaatsvinden bij winterse neerslag, bijvoorbeeld wintersport-achtige activiteiten, krijgt een winterband nadrukkelijk de voorkeur.

Dat het steeds overzetten van een band slecht is, valt wel mee. Zo lang de band conditioneel goed is, blijft deze soepel genoeg om deze zonder bezwaar te de- en monteren. Tegen de tijd dat het door veroudering wat risicovoller wordt, zal de band ongetwijfeld door slijtage al voor vervanging in aanmerking zijn gekomen. Maar de originele velgen behouden heeft naar mijn mening prioriteit.