Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid all-weatherbanden

Vraag gesteld door W. Schnack op 13 oktober 2020

Al vele jaren, eerst in een Volvo 940 en nu 10 jaar in een V70, vervang ik de zomerbanden door winterbanden of omgekeerd in voor- en najaar (Michelin zomer, Vredestein winter). In beide auto's is het me opgevallen dat de winterbanden veel meer rolgeluiden produceren dan de zomerbanden (ik ben blij als de zomerbanden er weer op kunnen, de auto wordt aanmerkelijk stiller). Bij het einde van de levensduur van de banden overweeg ik over te gaan op 4-seizoensbanden. Maar maken die net zoveel herrie als winterbanden? Dan blijf ik bij de Michelins in de zomer.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over geluidsproductie van banden. De verschillen tussen banden onderling zijn in de regel groter dan de verschillen tussen de “gemiddelde” winter-/zomer- of all seasonband. Met andere woorden is de geluidproductie van banden niet op volgorde te zetten van seizoenstype van de band. U ervaart meer geluid met de winterbanden. Met andere banden kan het net andersom zijn. Geluid is ook nog sterk afhankelijk van buitentemperatuur. Een zomerband is in de winter, bij lage temperaturen rumoeriger.

Omdat u toch wil blijven wisselen van banden zou ik eerder een winterband aanraden dan een all-seasonband, omdat die laatste in dit geval meer nadelen heeft dan voordelen ten opzichte van een winterband. In onze bandentests kunt u zien welke banden goed scoren op geluidscomfort en andere aspecten.