Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E10 benzine bij lang stil staan

Vraag gesteld door G. Jansen op 16 oktober 2020

Ik heb gelezen dat door corona en de auto niet veel gebruikt wordt door thuis werken E10 benzine gaat schimmelen? en dan vocht aan trekt, is dat waar? mag en/of kan ik gewoon E5 (bij)tanken? is deze schoner om langer stil te staan? ik had namelijk het gevoel dat mijn Ford Fusion (2004) eerst pingelde bij het starten en enkele dagen later eigenlijk helemaal niet wilde starten pas na een paar keer starten sloeg hij pas aan? 
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u nu onder de huidige omstandigheden beter E5 benzine kunt tanken i.p.v. E10.

Bij heel summier gebruik zou u preventief inderdaad kunnen overwegen de slang met E5 te pakken om de tank weer af te vullen. U loopt dan minder risico op inwendige vervuiling van het brandstofsysteem, wanneer de tankinhoud misschien soms pas na twee maanden weer met frisse benzine wordt aangevuld. 

E10 bevat méér ethanol en veroudert daardoor sneller. Dat is voor de gemiddelde berijder geen enkel probleem maar wanneer de auto de afgelopen maanden én de komende tijd nauwelijks van z'n plek komt, is E5 benzine preventief een verstandige keuze. Overigens wil ik het omschreven probleem niet direct relateren aan E10 benzine. Verreweg de meeste auto's zijn daar geschikt voor en draaien daar probleemloos op. Maar bij zeer beperkt gebruik van de auto is E5 benzine preventief wel slim.