Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dilemma

Vraag gesteld door op 15 oktober 2020

Ik wil een andere auto kopen. Nu rij ik Citroën C5 benzineauto maar denk aan een hybride, plug in hybide of elektrische auto. Ik rij pakweg 8000 km per jaar, breng soms met een aanhanger wat tuinafval naar het groendepot en met mijn Dethleffs caravan ( pakweg 1300 kg ) ga ik een paar weken, als dat zo uitkomt,  veelal in Nederland naar een camping. Wat rusten en fietsen; ben al bijna 70 jaar oud.

Mijn nieuwe auto moet een automaat zijn met hoge instap en een trekhaak voor de fiets, aanhanger, caravan. Elektrische auto’s kunnen (nog) geen caravan trekken. Ik weer niet of ze wel een kleine aanhanger kunnen/ mogen trekken. Ik weet ook niet of er alternatieven zijn om voor die paar keer ( max. 4 dagen ) een caravan te trekken. Huren van een auto is niet zo dorps. Ik zou niet zo snel een garage weten die daarin iets doet. Een goede kennis zou genegen zijn om mij zijn auto uit te lenen om de caravan te verplaatsen. Private lease lijkt mij geen optie; je huurt dan 1 auto. Het is ook al zowat om voor 2 – 4 reisdagen per jaar met de caravan daarvoor een grote, sterke, veelal benzine verslindende auto aan te schaffen.  Ik weet niet of er nog andere opties zijn dan lenen of huren? Ik zit dus met een groot dilemma.
Wat raadt u mij aan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een vervangende auto voor uw huidige maar met de noodzakelijke wens er een caravan van 1.300 kg mee te kunnen trekken, een hoge zit met automatische transmissie. Elektrisch of hybride ziet u ook als optie.

Bij volledig elektrisch is de spoeling nog erg dun wat betreft het trekken van een aanhanger of caravan. Maar hybride biedt duidelijk meer kansen. Dan denk ik eigenlijk al snel aan de Kia Niro met trekgewicht-extensiepakket die 1.300 kg aan de kogel mag hebben en dat ook prima aankan. Verder met de gewenste hogere zit én met automatische transmissie. Daarbij ook verder zuinig met brandstof vanwege uiteraard de toegepaste hybride techniek en eigenlijk vanaf de introductie een zeer betrouwbare auto gebleken. Met 100 kg toegestane kogeldruk ook uitstekend om daar ook uw fietsen op te vervoeren.

Zie aanvullend ter kennismaking deze test met video en ook deze impressie van de Niro als caravantrekker.