Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijgeluiden Citroën C5 Aircross PT180 EAT8

Vraag gesteld door op 12 oktober 2020

Vanaf dag 1 vertoont mijn bovengenoemde auto een voor mij hoogst irritant bijgeluid (resonantie/gegrom) bij lichte acceleratie en met motortoerental tussen 1500- 2000. Hoofzakelijk bij 70-80 km/u. Probleem is inmiddels vastgesteld door 3 verschillende Citroën dealers.

De auto is nieuw aan mij geleverd in oktober 2019 door een Citroën dealer welke helaas in februari van dit jaar failliet is verklaard. Om het probleem op te lossen, zijn diverse modificaties aangebracht aan het hitteschild, leidingen onder de auto, luchtbox van de luchtinlaat vastgezet, alles helaas zonder resultaat. Probleem wordt nu afgedaan als een producteigenschap. Ik vermoed, dat de EAT8 bak dit probleem veroorzaakt. Is dit probleem bij u bekend, en wat raadt u mij aan?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U geeft aan dat uw Citroën C5 Aircross met een EAT8 versnellingsbak bij het optrekken vanuit een laag toerental, in een hoge versnelling een resonantie, trilling produceert.

Verschillende dealers hebben hier reeds naar gekeken en modificaties aangebracht zonder resultaat. Het probleem wordt nu afgedaan als producteigenschap.

Het is altijd bijzonder dat dealers eerst aan een probleem gaan repareren en als het niet lukt, aangeven dat het een producteigenschap is.

U zou een proefrit kunnen maken in eenzelfde auto met eenzelfde motor en bak om te zien of deze auto hetzelfde probleem heeft.

Als ik uw verhaal lees, denk ik dat u een zeer rustige rijstijl heeft. Deze versnellingsbak heeft een zelflerend karakter en past zich aan aan de rijstijl van de bestuurder. Bij een zeer rustige rijstijl schakelt de versnellingsbak snel naar een hogere versnelling wat mogelijk de omschreven klachten veroorzaakt. U kunt proberen of de problemen weg zijn als u de automaat in de Sport stand zet, de automaat zal dan later schakelen.

Het probleem lijkt mij veroorzaakt te worden door een te laag toerental in een te hoge versnelling. Misschien kan een softwareupdate voor verbetering zorgen.