Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bij winterse omstandigheden

Vraag gesteld door op 16 oktober 2020

Gisteren de auto naar de dealer gebracht kreeg bericht dat de banden op de achter as volgens de DOT code uit 2010 en 2011 waren. De auto is van 2011 en heet 261000 km gelopen op de vooras al 3 keer een nieuwe banden. We rijden ongeveer de helft van deze kilometer op winterbanden  dus hebben de banden op de achteras 130000 km gereden met nog een profiel van 2,6mm

Type band continental ECO cont 5 215/55R16
Auto Passat variant 2.0 TDI.

Bestaat dat deze band 130000 km heeft gereden ik ben er zeker van dat dit niet mogelijk is en heb sterke twijfel of de getoonde banden de banden van mijn auto zijn.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Volgens de garage zijn uw banden al bijna 10 jaar oud met 130.000 km achter de rug. U heeft daar uw twijfels over.

U geeft aan wel te weten dat drie maal de voorbanden zijn vervangen maar dat u kennelijk nergens kunt vinden dat de achterbanden ook eerder zijn vervangen. En gezien de DOT code zou het eerste montage kunnen zijn. Dan zou 130.000 km wel een hele lange levensduur zijn maar het betreffen ECO-banden met een geringere afrolweerstand en ook daadwerkelijk een langere levensuur. En de achterbanden gaan gemiddeld een stuk langer mee dan de voorbanden en misschien is uw gebruik wel zodanig dat onder die omstandigheden achterbanden een nóg langere adem krijgen. Hoewel op z'n minst opvallend is er eigenlijk niet iets concreets waaruit blijkt dat het nooit uw banden kunnen zijn.

Overigens is de productiedatum niet per se bepalend voor het moment van vervanging. Deze banden zijn wel rond de 10 jaar oud en zijn de beste eigenschappen door veroudering van de band er wel nadrukkelijk vervaagd. Zonder té nadrukkelijke droogtescheuren, uitstulpingen en andere vormen van beschadigingen is de profieldiepte bepalend voor het moment van vervanging. Wettelijk is dat 1,6 mm en is vervanging eigenlijk ook nu niet eens aan de orde, los van de productiedatum. Met nog wel ons aanvullend advies bij voorkeur uiterlijk bij 2 mm de banden te vervangen.