Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Belang van ieder jaar een Inspectie Servicebeurt bij weinig kilometers

Vraag gesteld door op 19 oktober 2020

De computer van mijn VW Golf 2016 met km-stand 34000 geeft aan dat binnenkort een Inspectie beurt nodig is. Is dit echt nodig ?
De vorige beurt, een uitgebreide Longlife onderhoudsservice was in november 2019 bij km-stand 29000.

De ANWB zegt van wel. Met als voornaamste argument dat olie bij weinig km’s en veel kleine ritjes veel sneller vervuild raakt.

Als contrast het Service Plan van mijn VW Golf uit 2016, namelijk:
1.   Een jaarlijkse Inspectie beurt.
Hierbij worden heel wat controles uitgevoerd, waarvan ik me afvraag of dat nou wel nodig is na 5000 km (in mijn geval) per jaar. Maar de olie wordt niet ververst !

2.   Na 2 jaar of 30.000 km een olieservice. Hierbij wordt oa. de longlife olie ververst en het oliefilter vervangen.

Wat is nu wijsheid ? Wel of geen jaarlijkse Inspectie voor mijn VW Golf ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De display van uw auto geeft aan dat er binnenkort een inspectiebeurt noodzakelijk is bij uw VW Golf van 2016. U vraagt wat wijsheid is.

Volkswagen meldt daar het volgende over: ''De modellen vanaf 2014 kennen een interval waarbij de olie- en inspectieservice los worden uitgevoerd. De eerste onderhoudsbeurt vindt plaats bij twee jaar of maximaal 30.000 km waarbij olie- en inspectieservice worden uitgevoerd. Daarna zal de olieservice elke twee jaar of bij maximaal 30.000 km worden uitgevoerd en de inspectieservice elk jaar of bij maximaal 30.000 km. Daarnaast kan het voorkomen dat er slijtage van gevoelige delen vervangen moeten worden. De vervanging van bijvoorbeeld bougies, interieurfilter of een brandstoffilter is sterk afhankelijk van de kilometerstand en leeftijd van de auto. Bekijk de online werkplaatsplanner voor de actuele onderhoudstarieven''.

De vorige longlife servicebeurt heeft vorig jaar plaatsgevonden dus is het op zich logisch dat een jaar later een inspectiebeurt wordt aangekondigd zónder frisse olie. Want VW meldt héél nadrukkelijk dat de toegepaste longlife olie in uw Golf van 2016 tot wel twee jaar meegaat óf maximaal 30.000 km. Volgens het bovenstaande lijkt het onderhoud dan dus wel uit de pas te lopen wanneer vorig jaar er ook een olieservice heeft plaatsgevonden. Volgens voorschrift had dit 'slechts' een inspectieservice geweest moeten zijn. Mocht de vorige beurt om welke reden dan ook mét een olieservice hebben plaatsgevonden, zou u nu kunnen volstaan met slechts een inspectiebeurt.

Dat staat misschien haaks op ons advies om bij summier gebruik en korte ritjes tóch eens per jaar olie te verversen, maar de meeste merken hebben ook een onderhoudsschema van eens per jaar onderhoud met een verversbeurt. VW geeft duidelijk aan dan hun longlife olie twee jaar meegaat met een maximum van 30.000 km. Een jaarlijks bezoek is conform het onderhoudsschema van VW, met ons advies dat te respecteren.