Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wisselen banden

Vraag gesteld door op 1 oktober 2020

Op Peugeot 2008 liggen banden all-season Goodyear 205/50/R17 aluminium velg. Mag/kan ik kortstondig rijden met res. wiel st.velg Michelin 185/65/R15?  Zo ja wat zijn de consequenties? i.v.m ruimtegebrek in opbergvak.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over aan afwijkende bandenmaat als reservewiel. Als u het reservewiel alleen als noodwiel gebruikt, mag het een afwijkende maat hebben. Met een noodwiel kan vanwege de afwijkende maat een beperkte afstand met beperkte snelheid worden gereden. Een goed voorbeeld is het zogenaamde 'thuiskomertje', waarmee meestal niet verder dan 100 km mag worden gereden en niet sneller dan 80 km/h.

Elke afwijking in omtrek maakt een reservewiel een noodwiel en er gelden dezelfde restricties. Als de omtrek (of diameter) van de band/velgcombinatie gelijk is aan waar uw nieuwe auto op staat, dan is het een 'volwaardig' reservewiel waar een lange rit gewoon mee kan worden afgemaakt zonder een garage te moeten bezoeken. Met een noodwiel bent u dus enigszins beperkt ten opzichte van een volwaardig reservwiel, maar bij bandenpech wel sneller mobiel dan helemaal zonder noodwiel.