Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting gaat spontaan aan na parkeren

Vraag gesteld door op 7 oktober 2020

Ik heb een Hyundai I20 uit het jaar 2013 met kilometerstand 127.000. Bij deze auto is het zo dat bij het verbreken van het contact de verlichting automatisch uit gaat. Zodoende kan de verlichtingsschakelaar altijd op 'aan' staan. Er is geen automatische stand aanwezig. Als de auto dan wordt uitgezet, gaat de verlichting netjes uit.

Sinds kort ervaar ik echter het probleem dat, enkele uren nadat ik de auto heb geparkeerd, de voorlichting spontaan aan gaat. Het gaan dan om het stadslicht, de achterlichten en dashboardverlichting.

Ook heb ik sinds kort het probleem dat, tijdens het rijden, de verlichting in zowel het dashboard als de middenconsole een aantal keer aan en uit springt.

Nu is het mij onlangs zelfs overkomen dat de verlichting 's nachts spontaan is aangegaan, waarna ik 's ochtends een lege accu had.

Ik ben met dit probleem al naar mijn lokale garage gegaan, maar daar wisten ze het probleem helaas niet te vinden. Weet u misschien wat dit probleem veroorzaakt?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een verlichtingsprobleem bij uw Hyundai I20 die spontaan aan gaat wanneer u de geparkeerde auto heeft verlaten.

De I20 heeft een zeer betrouwbare status en de Wegenwacht meldt eigenlijk geen enkel veel voorkomend euvel. De enige mogelijke aanwijzing die ik heb is een soortgelijke ervaring waar uiteindelijk het contactslot de boosdoener bleek. En dat lijkt me niet onlogisch. Met contact uit is er misschien toch ergens in het elektrische gedeelte van het contactslot sluiting waardoor de verlichting spontaan aan kan gaan. De stekkers aldaar kunnen ook nog slecht contact maken waardoor bepaalde verlichting tijdens het rijden kan gaan flikkeren. Maar het euvel is geen heel bekend gebrek maar alles wijst wel richting het contactslot dat misschien eens nader bekeken moet worden.