Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing Renault

Vraag gesteld door J.A. Brink op 30 september 2020

Mijn Scenic (2011) kon onlangs niet gestart worden middels startknop. Melding "draai stuur + start". Gisteren was de auto juist na een rit niet uit te zetten. Zelfde melding. Enig idee waar dit in kan zitten? Renault is voorzien van sleutelcard en startknop.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Renault Scenic kon onlangs niet gestart worden met de omschreven melding. Gisteren was de auto zelfs niet uit te zetten.

Een kleine oorzaak (vocht, vuil) kan bij deze auto tot diverse elektronische storingen leiden, omdat via het CAN-BUS-systeem alles met alles in verbinding staat. Ik kom als mogelijke oorzaak tegen dat het elektronisch stuurslot nog weleens defect kan raken met soortgelijke verschijnselen. En anders zou u in een voorkomend geval ook eens de reserve sleutelcard kunnen proberen.

Maar de kans is groot dat u genoodzaakt bent de dealer de opdracht te geven de boel uit te lezen. Mogelijk is de storing gesignaleerd en opgeslagen. Maar een simpele oorzaak met een even zo simpele oplossing herken ik zo niet. Dus garagebezoek lijkt me onvermijdelijk óf eventueel de Wegenwacht in een voorkomend geval.