Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsindex

Vraag gesteld door op 1 oktober 2020

Volgens de `Certificate of conformity' is de topsnelheid van onze Volvo V60 T3 automaat 205 km/u. Daarin staan bij art. 52 verschillende bandenmaten genoemd waarbij als snelheidsindex de letter H staat, dus tot 210km/u. Van Volvo ontving ik echter een tabelletje waarin staat dat er min. V-banden gemonteerd moeten worden. Wat is formeel / wettelijk gezien leidend? Voor zover ik weet let men er in Nederland wat minder goed op, maar is men in bv. Duitsland veel strikter. Mag ik in bv. Duitsland op H-banden rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt aan welke snelheidscodering band u kunt toepassen bij uw Volvo V60 T3.

In principe volstaat snelheidscodering H prima. Die voldoet aan de maximaal haalbare snelheid van uw auto en in het kader van de verkeersveiligheid kan niemand daar iets van zeggen.

Maar u haalt terecht Duitsland aan dat erg strikt is in het handhaven van de voorgeschreven bandenspecificaties die ook in het Duitse kenteken zijn opgenomen. Maar er zijn uitzonderingen zoals de hieronder vertaalde Duitse tekst omtrent dit onderwerp;
''Als de autofabrikant een band met een aanzienlijk hogere snelheidsindex in het kentekenbewijs verlangt dan het voertuig volgens de papieren zelfs aankan, mag een autoband met een lagere snelheidsindex worden gebruikt.
Welke banden in dit geval zijn toegestaan, wordt berekend met behulp van de volgende formule''


Minimumvereiste voor de banden = maximumsnelheid + 6,5 km / u + 0,01 x maximumsnelheid

Wanneer ik úw rekensommetje maak dan kom ik uit op het volgende; 205 + 6,5 km/u + 0,01 x maximumsnelheid auto = 213,55

Dan volstaat een H-band niet en bent u gebonden aan de V codering. De bovenstaande richtlijn geldt echter voor voertuigen met een eerste tenaamstelling van vóór 1 mei 2009. 

Na 1 mei 2009

Als het echter een voertuig is met een EG-typegoedkeuring of individuele goedkeuring met een eerste tenaamstelling vanaf 1 mei 2009 dan wordt er geen bovengenoemde tolerantie toegevoegd aan de snelheidsindex. De snelheidsindex vereist voor de banden is gebaseerd op de werkelijke maximumsnelheid van het voertuig. Met een volgens de specificaties van uw auto een topsnelheid van 205 km/u kunt u dus volstaan met H banden. U kunt uiteraard altijd de COC van uw auto meenemen maar formeel is dat geen verplicht voertuigdocument. Maar op basis van de maximum snelheid van uw auto én de afgelezen snelheidscodering op de band, heeft een dienstdoende Duitse agent bij een gemonteerde H geen reden u te verbaliseren.