Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schakelen

Vraag gesteld door op 3 oktober 2020

Ik rij sinds aantal jaren in een Golf 4 1.6 motor 190.000 km. Echter wanneer ik op snelweg rij en wil schakelen naar 5 maakt hij overtoeren, denk bijna aan 5.000. Bij de andere versnellingen doet hij het perfect. Ook tijdens het inparkeren merk ik geen verschil aan de koppeling. Heeft ook geen moeite met schakelen of intrappen.
Heeft iemand een idee?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De motor van uw Golf maakt op de snelweg in de vijfde versnelling 'overtoeren'. De motor draait dus meer toeren dan normaal bij die snelheid. Dat duidt inderdaad op slip in de koppeling. Bij lagere snelheden is dat niet merkbaar. Mijn verklaring is dat op hogere snelheid er grotere krachten moeten worden overgebracht. De koppeling is dan niet meer in staat om een 'vaste' overbrenging te bewerkstelligen tussen motor en versnellingsbak.

Het is het beginstadium van een versleten koppeling of drukgroep. Na een tijdje zal de koppeling ook al eerder kunnen gaan slippen. Remedie is vervangen van koppelingsplaat en eventueel drukgroep als blijkt dat daar het probleem in zit.