Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Runflat banden

Vraag gesteld door E. v.d. Meulen op 4 oktober 2020

Enkele maanden geleden heb ik BMW XI uit 2019 aangeschaft. Op deze auto zitten standaard runflat banden. Voor het winterseizoen wil ik winterbanden aanschaffen en heb inmiddels veel gelezen over runflat banden. Grote nadelen die worden genoemd zijn prijs, het gebrek aan comfort en hoger brandstofgebruik.

Volgens de dealer kun je niet zomaar 'gewone' banden plaatsen aangezien het onderstel en dergelijke afgesteld zijn op runflats. Ik wil het advies van de dealer niet in twijfel trekken maar lees ook veel dat runflats wel vervangen kunnen worden door normale banden. Wat is nu wijsheid?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U wilt voor het winterseizoen winterbanden aanschaffen voor uw BMW X1. Uw dealer geeft een beter geen ''gewone'' banden te monteren en het bij voorkeur te houden bij runflats.

BMW gebruikt, voor auto's die geleverd zijn op Run Flat banden, vaak "merkspecifieke" banden. Merkspecifieke banden zijn vaak speciale uitvoeringen die op bestelling van de autofabrikant gemaakt worden door een bandenfabrikant voor de 1e montage. Zo kan een autofabrikant bepaalde eigenschappen die hij wenst van een band iets laten uitlichten (bijvoorbeeld zuiniger). Maar daarnaast kan hij hiermee een verdergaande afstemming tussen auto en band bereiken. Dus in zekere zin klopt de motivatie van de dealer wel dat de hele afstemming van het onderstel op basis is van de toch wat stijvere en minder comfortabele Run Flat band.

Nu is de ene gebruiker de andere niet en zou u om de door u genoemde redenen ook juist een voordeel kunnen hebben aan een set ''gewone'' winterbanden. Met name wat comfort betreft gaat u mogelijk best een verschil merken. Maar voor de echte rijpuristen die graag het rijgedrag in optima forma wil benutten, is het misschien toch belangrijk het huwelijk tussen auto en band in stand te houden. Maar wanneer u meer waarde hecht aan de gunstiger prijs en meer comfort is er geen bezwaar voor gewone winterbanden te kiezen.