Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remolie vervangen

Vraag gesteld door G.H. Bun op 9 oktober 2020

Is het normaal dat de remolie van mijn Mercedes B180 kmstand 15.000 al vervangen moet worden? Hiervoor al 2x een B180 gereden en nooit vervangen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het normaal is dat de remvloeistof van uw Mercedes B180 nu na twee jaar ververst moet worden. Bij uw vorige auto's werd dat nooit gedaan.

Ik heb geen inzage in de handleiding van uw auto maar wanneer ik deze bekijk van een willekeurige andere Mercedes staat daar het volgende; ''De remvloeistof neemt voortdurend vocht uit de atmosfeer op. Daardoor daalt het kookpunt van de remvloeistof. Wanneer het kookpunt te laag wordt, kunnen zich bij een hoge belasting van de remmen dampbellen in het remsysteem vormen. Daardoor wordt de remwerking nadelig beïnvloed. De remvloeistof met het voorgeschreven interval laten verversen''.

Ik weet niet welke onderhoudsinterval op basis van uw gebruik van toepassing is maar bij de meeste merken wordt een dergelijke verversbeurt om de twee jaar uitgevoerd, óók wanneer de kilometerstand nog relatief laag is. Dat dit niet bij de vorige auto's is uitgevoerd, is merkwaardig. Om de paar jaar de remvloeistof verversen wordt toch door nagenoeg alle autofabrikanten voorgeschreven om de in de handleiding aangegeven reden én om inwendige aantasting van het remsysteem door vocht te voorkomen.