Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Piepen tijdens zacht rijden en remmen

Vraag gesteld door R. de Jonge op 6 oktober 2020

Sinds 4 weken heb ik een Ford Fiesta ST uit 2019. Super blij mee, maar sinds een aantal weken hoor ik een piep tijdens het rijden en remmen. Dit hoor ik niet als ik de auto net pak en alles dus nog koud is. Ik hoor het alleen bij zacht rijden 30/40 km en met de ramen open. Het remmen hoor ik ook bij andere snelheden. De velgen worden wel iets warm, maar niet heet. De schijfremmen daarentegen worden wel gloeiend heet. Je kunt er je vinger niet tegenaan houden. Ik ben al bij 2 verschillende Ford dealers geweest. Één heeft de remmen schoongemaakt, maar helaas zonder effect.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft onlangs een Ford Fiesta aangeschaft maar u hoort een piepend bijgeluid tijdens het remmen en rijden. Het schoonmaken van de remmen heeft vooralsnog niets geholpen.

De remblokken lopen feitelijk altijd heel licht aan. Wanneer het wiel los is van de grond en u zou aan het wiel draaien, hoor je altijd een licht slepend geluid. Soms kan dat geluid overgaan in een piep. Min of meer vergelijkbaar wanneer u met een natte vinger over een wijnglas gaat. Het is dus samenspel tussen de oppervlakte van de remschijf en van het remblok.

Koud hoor je het niet door wellicht invloeden van buitenaf, maar na een paar keer remmen ineens wel. Ik denk dat om die reden de garage de remmen heeft schoongemaakt. Misschien ook de voering van de remblokken wat opgeschuurd en misschien de remschijf wat ontvet. Wanneer dat alles niet heeft geholpen, vermoed ik dat een setje nieuwe remblokken wel het probleem moet kunnen oplossen. Het frictiemateriaal van een nieuw remblok is mogelijk net wat zachter en dan levert het licht aanlopen van de rem niet het piepende geluid op.

Ik wil benadrukken dat dergelijke bijgeluiden op zich niet vreemd zijn maar vaak wel onschuldig. Mits de remmen verder goed in conditie zijn en ook goed vertragen zonder klachten. Overmatig aanlopen is natuurlijk helemaal niet wenselijk maar dat hadden de twee garages ook moeten ontdekken.

Wanneer u na een gewone rit zónder overmatig veel remmen uw hand tegen de velg houdt, mag deze gerust lauwwarm zijn. De schijf is echter wel al heel gauw heet. Maar voelen de velgen links en rechts lauwwarm aan dan denk ik niet dat de remmen overmatig aanlopen. U zou het verschijnsel misschien nog even kunnen aankijken in de hoop dat tóch gedurende het gebruik dit weggaat. En anders zijn mogelijk nieuwe remblokken noodzakelijk om het weg te krijgen.