Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudsbeurt Renault Kangoo

Vraag gesteld door H.J. Franken op 5 oktober 2020

Ik heb in 2018 een nieuwe Renault Kangoo diesel gekocht. Ik heb er nu ca. 25.000 km mee gereden en volgens de Renault dealer is de auto aan een onderhoudsbeurt toe. Zij rekenen daar € 500,- voor. Naar mij idee is dat een behoorlijk hoog bedrag. KwikFit rekent ca. € 300,- naar mij idee voor dezelfde werkzaamheden. Mijn vraag: is de € 500 van de Renault dealer een reëel bedrag?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw twee jaar jonge Renault Kangoo is aan zijn eerste onderhoudsbeurt toe en die kost bij de Renault-dealer circa 500 euro. Dat is een reëel bedrag voor tweejaarlijks onderhoud bij een merkdealer. Bij Kwik-Fit kost een soortgelijke beurt € 300,-. U vraagt zich af of u er goed aan doet om voor een APK en onderhoudsbeurt (merkbeurt) naar Kwik-Fit te gaan.

Kwik-Fit 

U kunt op zich naar Kwik-Fit voor een APK en onderhoudsbeurt. Uw auto is 6 jaar oud en waarschijnlijk zit er geen fabrieksgarantie meer op. Mocht er toch nog fabrieksgarantie worden gegeven, dan kunt u ook naar de Kwik-Fit. Autofabrikanten zijn verplicht universele garagebedrijven te voorzien van complete technische informatie voor onderhoud en reparatie aan auto’s.

Keuzevrijheid

Hoewel in uw garantievoorwaarden zal staan dat uw auto door een merkgarage moet worden onderhouden, kunt u dit toch bij een merkonafhankelijk garagebedrijf laten doen met behoud van fabrieksgarantie. Dit op grond van Europese wetgeving. De voorwaarde is dan wel dat de auto wordt onderhouden volgens de eisen van de fabrikant. Als consument heeft u volledige keuzevrijheid op het gebied van reparatie en onderhoud. De APK valt niet onder de fabrieksgarantie. Daarentegen heeft de merkdealer meer specifieke kennis over uw merk auto, maar daar staat een prijs tegenover.

BOVAG

Kwik-Fit is niet aangesloten bij de BOVAG. Dit betekent dat, wanneer u een klacht heeft over de APK of onderhoudsbeurt, u niet naar de Geschillencommissie Voertuigen kunt. U moet dan uiteindelijk naar de rechter.
Op onze website vindt u meer informatie over klachten na reparatie of onderhoud.