Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik Peugeot 308 1.6VTi 88kW XS BUSINESS AUT

Vraag gesteld door op 7 oktober 2020

Bovenstaande auto als occasion gekocht in 2019. Maakt relatief veel korte (stads)ritten, 1 x per week langere rit van ca. 120 km. over de snelweg. Echter desondanks naar mijn idee een te hoog olieverbruik van ca. 1 liter per 1700 km.

Is dit een voorbode van een mogelijk (erg) dure reparatie of is dit verbruik nog acceptabel en verdient het de nodige aandacht?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het olieverbruik van uw Peugeot 308 1.6 VTi.

In principe is er bij elke motor sprake van wat olieverbruik. Er zijn echter motoren die bovengemiddeld veel verbruiken waarbij tussentijds peilen noodzakelijk is. In ieder geval meldt de fabrikant altijd iets over de frequentie van oliepeilen. Peugeot meldt daar het volgende over:
Het is normaal dat u tussen twee onderhoudsbeurten door olie moet bijvullen. Peugeot adviseert u om elke 5000 km het olieniveau te controleren en, indien nodig, olie bij te vullen.”

Een olieverbruik van 1 liter op 1700 km duidt wat mij betreft op een gebrek dat moet worden opgelost. Hoog olieverbruik is helaas ook een bekend fenomeen bij de VTi-motoren.  

Misschien helpt het wanneer u uw dealer wijst op de instructie omtrent peilen (elke 5000 km) en dat op basis daarvan een verbruik van 1 liter olie op 1700 kilometer een indicatie is dat dit niet conform is. U kunt het stappenplan klachten na aankoop volgen.