Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik

Vraag gesteld door L.A. Ras op 5 oktober 2020

Mijn Citroën C3 1.2 met 82 pk verbruikt naar mijn mening best veel olie. Op vakantie in Oostenrijk ging het lampje al een keer aan. Lage oliedruk, daarna nogmaals bij moeten vullen. Is dit normaal met dit type motor? De auto heeft nu 106.000 km gelopen. Toch niet abnormaal veel, toch? Als de motor koud is, ruikt deze ook erg naar brandstof. Ik heb eerst altijd diesel gereden, dus het is voor mij sowieso nieuw. Mis mijn dieseltje trouwens nog dagelijks, blijft jammer de hetze tegen diesel.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Citroën C3 1.2 82 pk Puretech motor lijkt een nogal hoog olieverbruik te hebben. U vraagt of dat normaal is.

Wij hebben geen zicht op aantallen maar het is wel opvallend dat de klacht door eigenaren vaak wordt genoemd, ook op dit platform. Ik weet niet wat de werkelijke olieconsumptie is van uw auto. Dat is wel belangrijk te weten richting de verantwoordelijke dealer. Want op basis van de huidige tellerstand hoeft u een overmatig hoog olieverbruik niet te verwachten. Dus peilen én noteren hoeveel erbij moet is belangrijk om wel met concrete cijfers bij de dealer aan te kloppen.

Het instructieboekje van uw auto meldt daar het volgende over;
''Het is normaal dat u tussen twee onderhoudsbeurten door olie moet bijvullen. CITROËN adviseert u om elke 5000 km het olieniveau te controleren en, indien nodig, olie bij te vullen''.

Dus zorg dat u beslagen te ijs komt en dat over een bepaalde kilometrage heeft bijgehouden wat er steeds bij moet. Maar de ervaring leert dat wanneer het verbruik niet méér is dan 1 liter op 2500 km, de dealer niet snel actie zal ondernemen en dit niet gauw als gebrek zal interpreteren.