Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olielampje blijft branden tot ca. 2300 toeren

Vraag gesteld door op 1 oktober 2020

Onze Opel Zafira A 1.8 uit 2000 (tellerstand 450.000 km) heeft onderhoud gehad: waaronder nieuwe motorolie met motorflush.

Als nu de auto start, dan brandt het olie dashbordlampje. Bij ca. 2300 toeren gaat het lampje flikkeren en daarboven gaat het lampje uit. Zakt het toerental beneden de 2300, dan gaat het lampje na filkkeren weer aan. Oliedruksensor is al vervangen, maar zonder resultaat.

Wat kan hier aan de hand zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Opel Zafira uit 2000 heeft een brandend oliedruklampje. Een nieuwe sensor heeft geen succes gehad en is er bij de laatste beurt ook een motorflush uitgevoerd.

Kennelijk is er boven de 2300 toeren wel voldoende oliedruk maar daaronder dus niet. Gezien de motorflush is er vermoedelijk sprake geweest van inwendige motorvervuiling. Bij deze generatie Zafira is het geen onbekend verschijnsel dat de aanzuigzeef van de oliepomp aangekoekt raakt door vuil. Het carter moet daarvoor wel gedemonteerd worden. Maar misschien is de oorzaak dan duidelijk zichtbaar. De oliepomp zélf kan ook verdacht zijn en mogelijk voor vervanging in aanmerking komen.

Maar ik kijk toch ook met een schuin oog naar de kilometerstand. Met 450.000 km op de teller kan het draaiend gedeelte van de motor ook best z'n naderende einde aankondigen. Overmatige inwendige slijtage van de draaiende motordelen kan ook een te lage oliedruk veroorzaken. Misschien is het éérst verstandig de daadwerkelijke oliedruk te laten opmeten. Maar uiteindelijk zal nader onderzoek noodzakelijk zijn om de werkelijke oorzaak te achterhalen. Wanneer dat echt de moeite waard is, zal het demonteren van het carter mogelijk meer aan het licht kunnen brengen.