Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Neste MY diesel in Ford Focus 2.0 TDCI?

Vraag gesteld door op 1 oktober 2020

Ik heb een Ford Focus 2.0 TDCI 2010 met ca. 200.000 km op de teller. De auto is zeer betrouwbaar gebleken, nooit enig probleem mee gehad. Maar zo'n diesel is natuurlijk niet te best voor het milieu.

Mijn vraag: zou ik in deze auto Neste MY diesel kunnen gebruiken zonder problemen of schade? Lijkt veel voordelen te hebben (afgezien prijs). Van mijn dealer of Ford NL krijg ik geen goed antwoord (verwijzen naar elkaar). De Ford motor, Duratorq TDCI is dacht ik vrijwel gelijk aan de HDI motoren van Citroën/Peugeot. Ik begrijp dat die Neste MY toestaan in hun dieselwagens. Zou dat dan ook betekenen dat Neste MY diesel veilig in de Focus TDCI kan worden gebruikt?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het tanken van Neste MY HVO B100 in een Ford Mondeo Euro 5 uit 2010. Brandstof die wordt getankt in deze auto moet volgens de fabrikant voldoen aan de norm EN 590. 'Gewone' diesel en premium diesel die in Europa verkrijgbaar is, voldoet daar aan. Dat is ook het geval bij blauwe diesel B20 t/m B50. Dat is fossiele diesel die is gemengd met 20 t/m 50% HVO.

B100 is pure HVO en voldoet aan de EN 15940 norm, maar niet aan de EN 590 norm, dus uw Ford is daar volgens de fabrikant officieel niet geschikt voor, al komt de motor in deze auto inderdaad bij het concern PSA (Peugeot, Citroën, DS) vandaan. En dat heeft recent besloten om al hun auto’s met Euro 5- en Euro 6-motoren te homologeren voor HVO 100, die voldoet aan de EN15940-norm. Op dit moment is PSA de enige fabrikant die HV0 100 gehomologeerd heeft, we zijn benieuwd of er meer fabrikanten volgen. Het verlossende antwoord zal in dit geval toch van Ford zelf moeten komen.