Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor vervangen

Vraag gesteld door op 5 oktober 2020

Wij hebben een Peugeot 3008 1.6VTI 88KW ACTIVE uit januari 2012. De motor is door oververhitting vastgelopen en niet meer repareerbaar. Mijn garage geeft aan dat een gereviseerde motor tussen 5500 en 6500 gaat kosten. De auto is voor de rest in goede staat. Wat zou uw advies zijn? Secundaire vragen zijn, wat is de waarde van de auto zonder reparatie? Sloop? Wat is dan verkoopwaarde mét revisiemotor?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De motor van uw Peugeot 3008 VTI is definitief defect en u vraagt wat de waarde is met kapotte motor én met een gereviseerde motor.

Wat het laatste betreft wordt een motor niet ineens meer waard wanneer daar net een revisiemotor in gehangen is. Dan denk ik aan een inruilwaarde van ruwweg 6000-6500 euro, uitgaande van een tellerstand van rond de 150.000 km. Met een andere motor gaat die stand niet ineens op 0 en kan je de auto prijstechnisch niet ineens opwaarderen.
 
Met kapotte motor is het een stuk lastiger een prijsindicatie te geven. Een sloper of opkoper zal misschien ergens rond de 1500 euro willen bieden maar misschien uw eigen garage wat meer. Misschien ziet men er wat meer brood in door er een gebruikte motor in te hangen en vervolgens voor de verkoop weer aan te bieden. Maar een restwaarde in de huidige staat is erg afhankelijk van wie een bod doet. Dat is een kwestie van bij uw eigen garage informeren wat de huidige inruilwaarde is én eventueel een autodemontage bedrijf raadplegen over wat men nog voor uw auto over heeft. Maar de beraamde kosten voor herstel komen aardig in de buurt van de inruilwaarde van uw auto. En investeert u 5500-6500 euro in uw auto, dan wordt de auto er niet bij inruil nadrukkelijk méér waard door vergeleken met een exemplaar met de goed draaiende oorspronkelijk motor nog aan boord. Dus misschien is de beste optie voor de hoogste bieder op dit moment te gaan, en de kosten voor de nieuwe motor te investeren in een ander auto.