Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik alle banden tegelijk vervangen?

Vraag gesteld door S.R. Verduin op 4 oktober 2020

Ik heb een Hyundai Tucson 2.0i 4WD uit 2005. Mijn voorbanden zijn versleten maar mijn achterbanden nog lang niet. Moet ik alle banden vervangen of kan ik alleen de voor banden vervangen door het zelfde type / model?

Ik lees tegenstrijdige berichten over dit onderwerp. Enerzijds dat het niet nodig is omdat de achterwielen alleen meewerken als de voorwielen slippen. Anderzijds dat het wel nodig is omdat de tussenbak stuk gaat als de diameter verschilt van de voor- en achterwielen.

Dat laatste argument lijkt wel weer gek omdat nu de voorwielen een kleinere diameter hebben dan de achterwielen door slijtage. Dus als je wel alle banden tegelijk moet vervangen hoe is dat dan te rijmen met het verschil in slijtage?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Van uw Hyundai Tucson 2.0 AWD zijn de voorbanden versleten en u vraagt of u nu 2 of 4 banden moet vervangen.

Bij een auto met AWD is het ideaal als alle banden ongeveer het zelfde profiel hebben zodat de afrolomtrek gelijk is. Omdat de Tucson geen permanente 4WD heeft, is het minder belangrijk omdat vaak uitsluitend de voorwielen worden aangedreven. De Haldex koppeling in de tussenbak wordt dan niet belast.

Bij deze auto kunt u volstaan met 2 nieuwe banden voor als het verschil met de achterbanden niet al te groot is, met het advies om regelmatig de banden zo te wisselen dat alle banden gelijk opslijten.