Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik een tweede accu bijplaatsen in een stekkerauto?

Vraag gesteld door op 5 oktober 2020

Als ik een plug-in hybride koop is de actieradius (tussen 45 en 65 km) eigenlijk net te klein voor mijn gebruik. Kan ik deze ongeveer verdubbelen door een tweede accu erbij te (laten) plaatsen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of de (elektrische) actieradius van een plug-in hybride kan worden verlengd door een extra accupakket te plaatsen. Een leuk idee, maar praktisch niet toe te passen.

In de eerste plaats kan de veiligheid niet worden gewaarborgd. De accu's zullen op een alternatieve plek moeten worden geplaatst. Ook is het een wijziging op de typegoedkeuring; de auto zal opnieuw moeten worden gekeurd. Het zal lastig worden om hem opnieuw goedgekeurd te krijgen. Die paar kilometer die u tekort komt, zijn voor de motor wel gunstig. U maakt al volledig gebruik van het elektrische potentieel van deze auto. Bovendien moet de verbrandingsmotor van een PHEV ook af en toe draaien om in conditie te blijven. Er is dus geen probleem dat moet worden opgelost. De auto past precies bij uw gebruiksomstandigheden. De sympathiek bedachte oplossing zal meer problemen opleveren.