Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het verstandig om toch weer een diesel aan te schaffen?

Vraag gesteld door op 28 september 2020

Ik ben in bezit van een Peugeot Partner Tepee Diesel uit 2009. Diesel zit m.i. onterecht in de verdomhoek. De totale footprint is zo slecht nog niet. We kunnen ook niet allemaal morgen elektrisch gaan rijden.

Toch voel ik er veel voor om mijn auto in te ruilen voor een nieuwe Rifter met dieselmotor. De benzineversie vind ik niet aantrekkelijk i.v.m. de driecilinder motor en de kleinere cilinderinhoud. Dat de inruilprijs voor een diesel laag is, is mij bekend. Hoe groot is de kans dat ik met een nieuwe diesel later in grote steden geweerd kan worden? Wat verwachten we van de wegenbelasting?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U bent voornemens een nieuwe auto op diesel aan te schaffen en vraagt hoe groot de kans is dat u later geweerd wordt in steden.

Met een nieuwe diesel zult u voorlopig zeker niet geweerd worden in steden in Europa.

Voor wat betreft de kosten geeft u zelf al aan dat de inruilprijs laag is. Voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting is de trend al jaren dat het verschil met benzine langzaam toeneemt maar grote wijzigingen worden hier niet verwacht. Wel zal de accijns op diesel in 2021 met 1 cent omhoog gaan en in 2023 wederom met 1 cent.