Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog olieverbruik nieuwe auto?

Vraag gesteld door Drs. A.P.F. de Bruijn op 1 oktober 2020

Ik heb sinds december 2019 een nieuwe Passat Variant, 1.5TSI motor en DSG. Nu heb ik nog geen 15.000 km gereden, maar is er al ca. 1 liter olie verbruikt. Is dat normaal of klopt er dan iets niet? Tot nu toe heb ik nooit bij een nieuwe auto meegemaakt dat er zo snel olieverbruik ontstaat.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U merkt een olieverbruik op bij uw VW Passat van 1 liter op inmiddels 15.000 gereden kilometers.

Ik begrijp dat u dat bij eerdere auto's niet heeft meegemaakt. Toch is een zeker olieverbruik eigenlijk heel normaal. En met steeds grotere onderhoudsintervallen is het niet ongebruikelijk dat je tussentijds weleens moet bijvullen. Maar er zijn ook genoeg auto's die van beurt tot beurt géén noemenswaardig verbruik laten zien. De grote vraag is echter welk verbruik acceptabel en normaal is en wanneer is het daadwerkelijk te veel.

Over het algemeen hanteert VW en ook verschillende andere merken een maximaal toelaatbaar verbruik aan van 1 liter op 2.500 km. Natuurlijk is dat best fors en gaan fabrikanten graag aan de voor hun veilige kant van streep zitten, máár om maar te benadrukken dat uw verbruik verre van verontrustend is. Ik begrijp de argwaan de u heeft gezien vorige generatie auto's die u in uw bezit heeft gehad. Maar bij moderne motoren die ook vaak om emissie gerelateerde redenen op steeds dunnere olie moeten draaien, is dit verbruik verre van uitzonderlijk.