Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Graag advies aankoop Volvo V60 T3 hoge kilometerstand

Vraag gesteld door op 2 oktober 2020

Ik overweeg om een Volvo V60 T3 benzine motor bouwjaar 2012 te kopen. Ik heb me een beetje verdiept en de motor is van Ford. Dus niet meer de 5 cilinder van Volvo huize. Kilometerstand afgerond 180.000 km. Onderhoudsboekje aanwezig, BOVAG aanbieder. Ik vroeg me af of de ANWB / Wegenwacht kenmerkende euvels/aandachtspunten voor deze auto kent? Zo ja: welke en is er bekend bij welke km-stand ongeveer evt. euvels zich openbaren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Volvo V60 T3 met de inderdaad de van Ford afkomstige 1.6 liter 150 pk leverende viercilinder. U vraagt of er aandachtspunten zijn en bij welke kilometerstand u bepaalde euvels kunt verwachten.

De Wegenwacht meldt op basis van eigen ervaringen dat de elektrische parkeerrem –net als bij veel merken- wel eens niet vrijkomt. De Wegenwacht lost dat ter plekke wel op, al is het geen definitieve reparatie. Het komt ook weleens voor dat de auto niet is te starten, in combinatie met de waarschuwing ‘draai aan het stuurwiel en start opnieuw’. De oorzaak kan dan een defect zijn aan het elektronische stuurslot. Dat is ter plekke te herstellen, al is het een noodoplossing. Maar motorisch gezien zie ik geen verontrustende berichten.

Een feit is wel dat een willekeurige auto met deze tellerstand altijd een zekere gebruikersslijtage kent. Soms beschikt een auto over een keurige onderhoudshistorie en wordt er een perfect onderhouden auto aangeboden. Maar het kan ook een exemplaar zijn met een koppeling die zijn einde nadert en andere aangekondigde werkzaamheden. Het is dus van belang dat u bij deze tellerstand een dergelijke selectie weet te maken en het meest frisse en best onderhouden exemplaar weet te traceren. Wat u dan de komende jaren zou mogen verwachten, kan ik helaas niet voorspellen. Voorbij de twee ton zal een auto gemiddeld toch wat vaker steken laten vallen. Maar die reputatie heeft deze auto niet en een goed begin is het halve werk. Daarom inderdaad het advies te kiezen voor een V60 met een prima onderhoudsverleden en bij voorkeur bij een Bovag garage met dito garantie.

Tot slot wil ik u nog wijzen op de vervangingstermijn van de distributie. Dat kan ik u wél alvast aankondigen. Dat moet bij 240.000 km óf om de 10 jaar. Uiteraard wat het eerst bereikt wordt. Misschien is dat een onderhandelingspunt want voor eigen portemonnee is dat best een flink bedrag dat moeiteloos richting 1000 euro kan gaan.