Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributie

Vraag gesteld door op 11 oktober 2020

Mercedes C180CGI S204 bj 2011. Ik heb de auto laatst een a3 onderhoud. En een bijgeluid in de aandrijflijn bij koude motor. Het geluid doet zich alleen voor tijdens het rijden. De motor is volkomen rustig bij stationair. De dealer gaf de distributie als oorzaak. Kettingrek 10 graden, 8 mm. Het lijkt mij dat als ik de auto koud start dit toch duidelijk hoorbaar moet zijn. Daar het een vrij pittige kostbare reparatie is, ben ik her en der toch maar gaan informeren.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt wat een bepaald (niet verder gedefinieerd) geluid in de aandrijflijn kan betekenen, terwijl de dealer een gerekte distributieketting heeft vastgesteld en u ook de details kan mededelen: 10 graden en 8 mm. 'Een bijgeluid' kan ik van afstand niet vertalen tot een sluitende diagnose.

Uit uw verhaal maak ik echter ook op dat het typische geratel van een uitgerekte ketting ontbreekt bij de koude start. Dat geeft bij u twijfel en dat is begrijpelijk. Misschien heeft de spanner nog genoeg ruimte om de ketting strak te houden, of wordt het bijgeluid bij koude motor ergens anders door veroorzaakt.

Maar daarmee zijn die 10 graden en 8 mm rek nog niet opgelost. Helaas zijn er meer exemplaren van de C-klasse (W203 en W204) met onder andere de CGI motor geplaagd door een vroegtijdig slijtende distributieketting. Blijkbaar zijn ze te licht uitgevoerd. Prima voor een laag brandstofverbruik maar de gebruiker betaalt helaas de tol.