Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenspanning

Vraag gesteld door H. v.d. Doelen-v. Grinsven op 8 oktober 2020

Hoeveelheid procent van de vrouwen controleren hun bandenspanning? En hoort het niet in APK of kleine beurt of grote beurt?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoeveel procent van de vrouwen de bandenspanning controleren en of dat ook niet bij onderhoud of APK gecheckt dient te worden.

Wat het laatste betreft is dat zeker een APK aandachtspunt en opgenomen in de keuringseisen: ''De banden moeten een juiste bandenspanning hebben zoals deze door de voertuigfabrikant is voorgeschreven voor het betreffende voertuig. Indien geen bandenspanning door de voertuigfabrikant is voorgeschreven, moeten de banden op één as een gelijke bandenspanning hebben''.

Ook bij een grote en kleine beurt staat het checken van de bandenspanning altijd op de lijst van uit te voeren werkzaamheden. Maar dat is gemiddeld ééns per jaar, terwijl dat uiterlijk iedere twee maanden wel moet plaatsvinden. Hoeveel procent van de vrouwelijke bestuurders dat doen is helaas niet bekend maar mannen doen dat gemiddeld structureel al veel te weinig. Maar het onderwerp is zeker zeer relevant. Zie daarom aanvullend: Hou je autobanden op spanning.