Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden

Vraag gesteld door op 2 oktober 2020

Mijn auto (VW Golf Plus 2.0 tdi) is gisteren APK gekeurd + een servicebeurt. Twee banden bleken beschadigd (afkeurpunt). Ik gaf de garage toestemming om twee nieuwe banden te monteren. Auto werd daarna APK goedgekeurd. Er zaten 4 Michelin Cross Climate all-season banden onder 195/65/15.

Bij thuiskomst bleken er voor twee Michelin Primacy zomerbanden gemonteerd te zijn. Zodat ik nu achter 2 all-season banden heb en voor 2 nieuwe zomerbanden. Ik ben hier niet helemaal happy mee maar kan het ook kwaad? Bedoel kan dit het rijgedrag beinvloeden? Of kan ik beter maar terug gaan naar mijn garage?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw garage vervangt twee banden i.v.m. afkeur bij APK. Dat blijken twee zomerbanden te zijn terwijl uw auto rondom op all-season banden stond.

Het advies is rondom banden te hebben met gelijkwaardige eigenschappen. Dan is de combinatie van twee all-seasons en twee zomerbanden niet verstandig en nadrukkelijk af te raden. Het weggedrag kan nadelig beïnvloed worden of zelfs onvoorspelbaar onder bepaalde omstandigheden.

Formeel is dit wettelijk niet verboden tenzij u rijdt in een periode waar een winterbandenverplichting geldt zoals in Oostenrijk en Duitsland. Maar dit is ongeacht zomer of winter géén geadviseerde combinatie. Daarom wat mij betreft alle reden om terug te gaan naar de betreffende garage. Van een professionele garage had u mogen verwachten dat men banden monteert die wat eigenschappen betreft gelijkwaardig zijn aan de al gemonteerde banden. All-seasons dus.