Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aandrijfassen of homokineten kapot en hoe duur om te vervangen?

Vraag gesteld door op 6 oktober 2020

Ik heb sinds deze zomer mijn eerste auto gekocht, een Audi A4 Cabriolet (generatie B6 uit 2002) met een automatische tiptronic 3.0 V6 motor erin. Hij heeft alleen voorwielaandrijving.

Hij heeft tot nu toe perfect gereden maar wat ik aan het begin merkte is dat ik bij het gas geven in bochten (met name rotondes) een tikkend/tokkelend geluid hoor. Het was toen licht en het stoorde mij totaal niet, plus met mijn beginnerskennis toen zag ik er niks gevaarlijks in.

Echter is nu, 3 maanden verder, het geluid wat erger geworden en ben ik er toch maar even naar gaan zoeken. Blijkt dus dat het aan mijn homokineten/aandrijfassen ligt, best een behoorlijk dingetje...

Nou vroeg ik mij ten eerste af, wat kan ik het beste vervangen? Kan ik alleen de homokineten vervangen en daarmee voor nu goedkoper uit zijn, of is het verstandig om meteen de aandrijfassen volledig te laten vervangen?

Handig om te weten is dat ik nog een student ben met wel wat centen (max 1000 momenteel), maar niet oneindig veel zoals te verwachten. Ook handig om te weten is dat ik veel minder dan 10.000 km per jaar rijd en in totaal nog maar maximaal 30.000 km met deze auto wil gaan rijden.

Mijn tweede vraag dus hierop is; hoeveel gaat mij dit kosten? Hoeveel ben ik kwijt voor de homokenieten vervangen en hoeveel als ik de volledige aandrijfassen wil laten vervangen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een gebruikte Audi A4 3.0 V6 Cabrio uit 2002 gekocht.

Nu, na een aantal maanden hoort u in de bochten een tikkend geluid wat wordt veroorzaakt door een homokinetische koppeling. U vraagt wat de kosten zijn voor het vervangen van de complete as of uitsluitend de homokinetische koppeling.

Het prijsverschil tussen een homokineet en een complete aandrijfas zal ongeveer € 50,- zijn. Bij het vervangen van alleen de homokineet is meer arbeidsloon van toepassing.

Natuurlijk zijn de prijzen afhankelijk van originele of imitatie delen en het arbeidsloon van uw garage.

Bij een universele garage zullen de kosten van een complete aandrijfas ongeveer € 450,- zijn en van een homokineet dus ongeveer € 400,- uitgaande van een gemiddeld uurloon en onderdelen van de universele automaterialenhandel.

U kunt natuurlijk bij een garage laten vaststellen of slechts 1 homokineet stuk is of meerdere. Daarna kunt u overleggen wat de meest gunstige reparatiemethode is.