Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zoemend/zingend geluid nieuwe all-weatherbanden vanaf ca. 50 km/h

Vraag gesteld door op 21 september 2020

Sinds enige tijd hoor ik een zoemend/zingend geluid van (ik denk de) achterbanden op onze Seat Ibiza 1.0 Automaat met bandenmaat 215/45/R16. Kilometerstand 53.000 en bouwjaar juni 2017.

Het gezoem begint vanaf ca. 50 km/h en verdwijnt bij accelereren naar ca. 80 km/h of harder. Al kan het ook zijn dat het geluid dan overstemd wordt door de motor. Laat ik het gas los dan verdwijnt het gezoem weer bij ca. 50/h of lagere snelheid.

Dit euvel merkte ik bij onze zomerbanden, vlak voor onze vakantie.

Voor onze vakantie de banden laten nakijken, de achterbanden, continentals premium contact 2 (zomerbanden) waren lichtelijke gecupt volgens de lokale KwikFit. De banden heb ik dan ook laten vervangen voor 4 continentals all-weather contacts, dezelfde bandenmaat. Tevens heb ik de auto laten uitlijnen. Bij dezelfde kwikFit.

Helaas is het gezoem/gezang niet verdwenen. Het gekke is echter wel dat het gezang/gezoem niet altijd aanwezig is. Soms maken we een rit van een uur of langer waarbij het geluid niet te horen is. Vervolgens gebruiken wij de auto ca. 2 a 3 uur niet, omdat we bijvoorbeeld een bezienswaardigheid bezoeken en hervatten daarna de rit. Uit het niets begint het gezoem dan weer.

Daarna blijft de auto langer staan en maken we de volgende dag (of dag daarna) weer een rit en is het gezoem weer verdwenen en herhaalt zich bovenstaand scenario. Het gezoem begint weer na een onderbreking van de rit, uit het niets.

Wij zijn op dit moment op vakantie in Oostenrijk en maken vooral gebruik van bochtige N wegen, maar ook snelweg en bebouwde kom.

Naar mijn idee kan het niet opnieuw gecupte banden zijn, deze zijn gloednieuw en er is pas ca. 2000 km mee gereden. Wellicht een wiellager? Al zou dan volgens mij het geluid constant aanwezig moeten zijn. Dit vind ik ook wel snel. Of een verkeerde uitlijning? Of wellicht door het vele remmen op de bergwegen en de aandrijving? Of hoort het bij het type band?

Heeft u enig idee wat het kan zijn? Wij moeten over enkele dagen terug naar Nederland over de Duitse autobahn.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U hoort een zoemend geluid, het lijkt van de banden afkomstig maar het doet zich niet altijd voor. Het is lastig om een geluid te lokaliseren via e-mail. U geeft zelf aan een wiellager te verdenken, dat is inderdaad mogelijk. Gecupte banden zijn onwaarschijnlijk bij nieuwe banden. Ze maken een geluid dat heel erg lijkt op dat van een versleten wiellager.

Dat onderscheid is dus lastig te maken. Soms merk je een bijgeluid van een gecupte band op wanneer deze bij elke omwenteling van het wiel even hoorbaar is en in frequentie toeneemt wanneer de snelheid omhoog gaat. Bij een defecte lager hoor je vanaf een bepaalde snelheid een continue zoemend of brommend geluid dat in toonhoogte verandert naarmate de snelheid omhoog gaat. Bij het laten uitrollen in vrij op een mooie vlakke teerweg, lukt het vaak dat onderscheid waar te nemen.