Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wel of niet inruilen?

Vraag gesteld door op 26 september 2020

Heb een Volvo V60 D6 AWD Plug-In Hybrid Summum uit febr 2014 met 250.000 op de teller. Vragen: ik rij nu max 10.000 km per jaar, auto rijdt prima, wat is uw mening over de levensverwachting en wat is uw advies t.a.v. eventueel inruilen van een Ford Kuga Hybrid tegen een Kia Niro Hybrid?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de levensverwachting is van uw Volvo V60 D6 AWD Plug-In-Hybrid.

Het is lastig om een voorspelling te doen over de levensverwachting van uw V60 D6 Hybrid. In z'n algemeenheid heeft de V60 best een betrouwbare reputatie maar er zijn wel een paar klachten die specifiek voor de hybrid versie zijn. De normale 12 Volts accu raakt soms onverklaarbaar leeg, waardoor de auto niet is te starten. Het is overigens wel belangrijk om te weten dat starthulp niet zo maar door een bereidwillige buurman kan worden gegeven, dat is echt werk voor een specialist, zoals de Wegenwacht of een Volvo-monteur. Er kunnen uiteenlopende elektronische storingen voorkomen, zonder duidelijke oorzaak die met een ‘harde reset’ weer opgelost kunnen worden. De standkachel kan wel eens flink stinken als die na lange tijd voor het eerst weer wordt gebruikt.

Maar echt grote en kostenverslindende defecten kan ik u zo op basis van praktijkervaringen in dit stadium niet aankondigen. Behalve dan dat de restwaarde misschien wel de grootste tegenslag is. Het zal mij niks verbazen dat vanwege de slechte dieselmarkt de inruilwaarde niet veel meer dan 8000 euro zal zijn. U kunt wel t/m 2024 profiteren van het kwarttarief aan MRB en in 2025 nog het halftarief, alvorens u daarna het volle tarief moet gaan betalen. Ik denk daarom dat wanneer de auto technisch goed is én blijft, dat doorrijden naar verhouding misschien toch de beste optie is. Zeker nu de vrije val wat afschrijving betreft al lang en breed is ingezet. En tegen de tijd dat er inmiddels wel een vervanger moet komen, is de markt wellicht nog uitgebreider geworden met meer mogelijke kandidaten.

Overigens niks ten nadele van de door u genoemde en door ons geteste Ford Kuga PHEV en Kia Niro.