Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervalt garantie als auto niet door merkdealer wordt onderhouden?

Vraag gesteld door J.J. v.d. Feen jr. op 15 september 2020

In sept 2019 heb ik een nieuwe Dacia Duster gekocht. Ben ik verplicht in de garantieperiode de jaarlijkse beurt bij de merkdealer uit te laren voeren om geen problemen met de garantie te krijgen? Of kan ik mijn 'garage om de hoek'  waar ik al jaren klant ben dat laten doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Dacia uit 2019 valt nog onder de fabrieksgarantie maar u vraagt of het bezwaarlijk is het onderhoud bij uw eigen niet-dealer garage te laten uitvoeren. Met name of dit gevolgen heeft voor de fabrieksgarantie.

Hoewel in uw garantievoorwaarden zal staan dat uw auto door een merkgarage moet worden onderhouden, kunt u dit toch bij een merkonafhankelijk garagebedrijf laten doen met behoud van fabrieksgarantie. Dit op grond van Europese wetgeving. De voorwaarde is dan wel dat de auto wordt onderhouden volgens de eisen van de fabrikant. Als consument heeft u volledige keuzevrijheid op het gebied van reparatie en onderhoud.

Daarentegen heeft de merkdealer meer specifieke kennis over uw merk auto, maar daar staat een prijs tegenover. Het onderhoud elders kan in geval van garantie wel in uw nadeel geinterpreteerd worden wanneer u daar vervolgens weer voor bij de dealer aanklopt. Ik wil ook nog wel benadrukken dat de dealer altijd op de hoogte is van modificaties en updates die eventueel bij onderhoudswerkzaamheden meteen worden uitgevoerd. Bij een universele garage mis je dan dat soort ingrepen. Maar de fabrieksgarantie is niet in gevaar.