Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veiligheid SmartKidBelt of vergelijkbaar

Vraag gesteld door op 1 september 2020

We hebben een vraag mbt de veiligheid van een zogenoemde "SmartKidBelt" of vergelijkbaar. We hebben een Tesla Model 3 en zijn in de gelukkige situatie dat ons 3e kind op komst is. Onze oudste twee zijn bij de geboorte van de derde bijna 7 jaar en 4,5 jaar. Met de kinderstoeltjes van tegenwoordig passen ze echter straks niet alledrie op de achterbank. Dus zoeken we eerst naar veilige alternatieven, voordat we meteen een andere auto zouden moeten aanschaffen.

De "SmartKidBelt" is verkrijgbaar op o.a. Bol.com, er staat bij dat deze is goedgekeurd voor EU en US. Ook crashtesten mee gedaan, score onbekend. (Nog) niet gekeurd door de ANWB. Graag zouden we het oordeel van uw experts vragen of dit een goed alternatief kan zijn voor een kind van 124-128 cm en gemiddeld gewicht voor deze lengte. En of u evt. alternatieven kan aanbevelen voor vervoer van drie kinderen op een niet al te brede achterbank.

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt of de SmartKidBelt of soortgelijk product een veilig alternatief is voor een regulier autostoeltje. Dit vraagt u in verband met ruimtegebrek voor drie autostoeltjes op de achterbank.

De SmartKidBelt is een losse gordel die bevestigd wordt op de heup- en schoudergordel van de autogordel en deze naar elkaar toetrekt. Dit met de bedoeling de autogordel passend te maken voor kinderen.

Inmiddels hebben we met de SmartKidBelt een frontale botsing uitgevoerd, zoals we die ook in onze autostoeltjestest uitvoeren. Uit deze test blijkt dat de SmartKidBelt geen veilig product is. Bij de test snijdt de veiligheidsgordel diep in de buik van de dummy, waardoor ernstige inwendige verwondingen kunnen ontstaan. Verder biedt het product ook geen zijdelingse bescherming.

Gezien het bovenstaande raden we het gebruik van de SmartKidBelt af. Een regulier autostoeltjes met rugleuning biedt veel betere bescherming, zowel bij een frontale botsing als een botsing van opzij.

Bij ons staat uw auto, de Tesla Model 3, inderdaad geregistreerd als een auto waar geen 3 kinderzitjes op de achterbank passen. Een alternatief zou dan kunnen zijn één van de zitjes op de voorstoel te monteren (met in acht neming van de airbag instructies). Eén van de volwassenen zou dan achterin met alleen de gordel kunnen zitten. De vraag is of dit wel mogelijk is in combinatie met twee autostoeltjes.