Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Twee verschillende bandenspanningwaarden

Vraag gesteld door op 17 september 2020

Nieuwe Vredestein QUATRAC 5 (205/70 TR15 TL 96T) banden gisteren gemonteerd. Thuis gekomen, bandenspanning gemeten. Blijken afgeleverd met bandenspanning 2,6 bar, op alle 4 de banden. Ik zeer verbaasd, want op sticker in auto zelf (Subaru Forester 28-SG-RK, 2006) staat aangegeven: 2,0 vόόr en 1,9 bar achter.

De garage gebeld, die bevestigt dat zij zich zeker niet vergist hebben, dus dat 2,6 bar correct is, o.a. omdat dit moderne banden zijn. Mij wordt ook afgeraden de lagere spanning op de sticker aan te houden. Garage met grote reputatie, en toch is mijn vraag of hun verhaal klopt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na vervanging van de banden constateert u een beduidend hogere bandenspanning dan formeel op de sticker van de auto aangegeven.

En die vermelding is formeel juist. 2.0 bar vóór en 1.9 bar achter is conform de fabrieksspecificaties, wanneer de auto in een onbeladen toestand is. Toch begrijp ik wel het advies van de garage om van deze spanning wat af te wijken. Niet in die mate zoals de auto met deze nieuwe banden is afgeleverd. Maar een tikkeltje verhoogde bandenspanning met maximaal 0,3 bar rondom levert een fractie minder afrolweerstand op en zou in theorie een summiere brandstofbesparing kunnen opleveren zónder concessie op het gebied van wegcontact en comfort.