Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tunen

Vraag gesteld door op 18 september 2020

Merk dat onze Ford Kuga 1.5 Ecoboost 150 pk regr dec 2014 nu we meer in de bergen rijden het zwaar heeft met onze caravan van 1500 kilo. Wil evt laten tunen. Is dit verstandig?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Kuga 1.5 Ecoboost beschikt over 150 pk motorvermogen maar met de aangekoppelde 1500 kg wegende caravan lijkt deze het toch lastig te hebben in de bergen.

Wanneer ik naar de trekprestaties kijk van deze auto, met een koppel van 240 Nm bij 1600 toeren én met de 1500 kg wegende caravan aan de haak, is het onderstaande onze conclusie;Eigenlijk laat het bovenstaande zien dat de prestaties goed genoeg zijn om er ook mee in de bergen te rijden. Dat de auto het betrekkelijk zwaar heeft in de bergen klopt wel maar desondanks lukt het hem wel. Chiptunen wordt door de autofabrikant niet echt meer toegejuicht omdat de auto feitelijk andere motorspecificaties krijgt en men om die reden altijd wat angstig wordt voor de duurzaamheid en de emissie. Feitelijk wijkt de auto af van de oorspronkelijke typegoedkeuring.

In die zin ben ik er ook terughoudend over. De auto mag formeel 2 ton trekken en met in dit geval 1500 kg aan de kogel kan deze Kuga het wel. Ook in de bergen, weliswaar wel merkbaar als fikse inspanning, maar het moet wel lukken. En misschien dat het slechts incidentele momenten zijn van een fors te leveren inspanning. Mocht u het echter toch noodzakelijk vinden om er wat extra trekkracht bij te laten plaatsen, dan kunt u o.a. terecht bij deze tuner.