Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuur kraakt bij naar links sturen met stilstaande auto

Vraag gesteld door G.A. Colstee op 21 september 2020

Suzuki SX4 4Grip 1.6 Exclusive nov 2006. Bij stilstaande auto kraakt het stuur bij scherp links draaien en terug naar rechts tot middenstand. Naar links is erger dan naar rechts. Een halve slag naar links met het stuur draaien is genoeg om het geluid te activeren. Bij geopend raam met radio uit is het een scherp geluid. Tijdens het rijden valt het bijna niet op, alleen bij het afslaan op de kruising komt het geluid weer boven drijven.

Aandrijfas is vorig jaar vervangen lv. Steeds als de buitentemperatuur naar de 10 graden kruipt, begint de vering weer te schuren, zodra men een vluchtheuvel overgaat of een drempel, heeft het hiermee te maken? Auto wordt weinig gebruikt, is het uitdroging draagarmen? Zijn het de fuseekogels? Graag hoor ik van u. Zaterdag is het de bedoeling dat we er even tussenuit knijpen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U meldt twee klachten bij uw Suzuki SX4 uit 2006. Het bijgeluid in de besturing komt vaker voor bij een SX4. De oorzaak is het stuurhuis, dat gemodificeerd of vervangen moet worden. Dat kan ook een gebruikt exemplaar zijn, let erop dat het een stuurhuis is uit een in Japan geproduceerde SX4, anders kan de storing terugkomen. Doorrijden met dit stuurhuis zal voor uw geplande uitje geen probleem opleveren. Op langere termijn zal de auto zwaarder kunnen gaan sturen.

De bijgeluiden in de wielophanging is ook een vaker gemelde Suzuki-klacht. De garage kan de rubbers van de wielophanging en stabilisatorstangrubbers smeren of vervangen. Er is geen sprake van gevaar maar het geluid is natuurlijk wel vervelend.