Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remschijven Toyota Aygo krom voor 3e keer in een jaar

Vraag gesteld door op 21 september 2020

Ongeveer een jaar geleden heb ik mijn Toyota Aygo uit 2007 gekocht. Sindsdien zijn mijn remschijven twee keer vervangen en zijn nu voor de derde keer krom. Na de eerste keer dachten zij dat het kon liggen aan de remschijven van een goedkoper merk. Deze zijn toen vervangen met duurdere remschijven van Bosch. Deze zijn nu na 4 maanden weer krom getrokken.

Nu heb ik mijn auto naar een andere garage toegebracht om te ontdekken wat een andere oorzaak zou kunnen zijn. Zij hebben allemaal testen uitgevoerd en hier komt niets uit wat ertoe zou kunnen leiden dat ze steeds kromtrekken. Deze garage geeft aan er nog een ander merk remschijven onder te zetten, maar kunnen geen garantie geven dat mijn remschijven niet nog eens kromtrekken. Heeft u voor mij een advies wat ik het beste zou kunnen doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De remschijven van uw Toyota Aygo zijn voor de derde maal binnen een jaar krom. De huidige garage kan geen concrete oorzaak vinden.

Het is lastig om een concrete oorzaak aan te geven. Natuurlijk is het van belang de wielen met het juiste aanhaalmoment vast te zetten op een schone naaf. Misschien dat een rem iets aanloopt waardoor een schijf krom zou kunnen trekken. Soms kan een plotselinge afkoeling van een set hete remschijven ook dit soort gevolgen geven.

Maar in heel veel gevallen is er niet eens een concrete oorzaak te vinden en zijn trillende remschijven met enige regelmaat een terugkerend ritueel. Soms kan het inderdaad zijn dat een andere remschijvenfabrikant ineens de oplossing blijkt maar of dat mogelijk geldt voor een hernieuwde poging valt nog te bezien. Misschien valt er te ontdekken welke schijf uiteindelijk steeds kromtrekt. Dan zou het vervangen van de betreffende naaf waar de schijf op gemonteerd zit misschien wel de definitieve oplossing kunnen zijn.